Web Analytics
Categories
Probeersel

Gemeentelijke regel training

Even voor half een kom ik van zuidelijke richting bij het K plein aan fietsen. Het K plein is een van de drukste kruisingen bij ons in de stad. Maar rond half een valt het meestal wel mee. Er staan een stuk of tien mensen voor mij voor het stoplicht te wachten. Over de hele breedte van de rijstrook verspreid. Waardoor ik ongeveer tien meter bij de paal vandaan sta, waar het stoplicht aan vast zit. Na een paar minuten gaat het stoplicht op groen en begin iedereen te rijden. Wanneer ik langs de paal rijdt, staat het stoplicht nog steeds op groen.

Heel anders gaat het wanneer ik rond half vier vanuit de noordelijke richting weer bij het stoplicht aan kom. Inmiddels het een stuk drukker. De situatie varieert natuurlijk van dag tot dag. Maar meestal kom ik ongeveer de volgende situatie tegen.

Er staan een stuk of acht mensen voor mij over de volle breedte van het fietspad verspreid. Waardoor ik ongeveer tien meter bij de paal vandaan sta. In de paar minuten dat ik sta te wachten sluiten er ongeveer veertig scholieren achter mij aan. Na verloop van tijd gaat het stoplicht op groen en begint iedereen te rijden. Wanneer ik langs de paal rijdt staat het licht alweer op rood. Maar natuurlijk rijd ik gewoon door. Net als de veertig fietsers die achter mij aan komen. Want het stoplicht staat duidelijk veel te kort op groen.

Het rare is dat dit een computer gestuurd verkeerslicht is. In het wegdek zit een groot aantal sensoren om de verkeersdrukte te meten. Toen dit systeem een paar jaar geleden werd aan gelegd, vertelde de krant dat het verkeersprogramma dynamisch kon worden aangepast aan de verkeersdrukte.

Dus dat betekend dat er iemand bij de gemeente zit die wel bewust heeft gekozen om dit stoplicht te kort op groen te laten staan.

Dit gebeurd elke keer dat het druk is. Het is met name druk wanneer de scholen uit gaan. Dus vijf dagen per week worden honderden scholieren gedwongen om door rood licht te rijden.

Dit is blijkbaar de manier waarop jongeren worden getraind om met de regels om te gaan. En dan verbaasd zijn dat jongeren zich niet aan de regels houden.

Hoe zou dat toch komen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.