Persoonlijkheid

Autisten kunnen persoonlijkheden niet zien. Dat komt doordat persoonlijkheden eigenlijk niet bestaan. Ze werken op dezelfde manier als de kleur paars.

De kleur groen zit op het spectrum tussen geel en blauw en heeft zijn eigen golflengte. Maar bij paars is dat niet het geval. Paars ontstaat wanneer rood licht en blauw licht over elkaar heen worden geprojecteerd. Maar rood en blauw zitten aan beide uit einden van het spectrum. Wanneer rood en blauw over elkaar heen worden geprojecteerd maken de hersenen paars.

Dat is ook de manier waarop persoonlijkheden werken. Wanneer iemand een element van zijn gedrag veranderd, dan kunnen neurotypicals dat zien. Dus als iemand met een hoger stemmetje praat dan normaal of snelle kleine stappen neemt, terwijl hij dat normaal niet doet. Dan kunnen neurotypicals dat zien.

Maar wanneer wanneer iemand twee elementen in zijn gedrag veranderd kunnen neurotypicals dat niet zien. Dus wanneer een acteur met een hoog stemmetje praat en snelle korte stapjes neemt, dan ervaart een neurotypical een typetje. Wanneer de acteur met een lage stem praat en grote stappen zet, dan ervaart de neurotypicals en ander typetje.

Niet autisten. Autisten zien een acteur die zich een beetje anders gedraagt. Dat maakt het bekijken van ‘character acteurs’ een nogal teleurstellende ervaring.